Polecane

piątek, 2 września 2016

Spirulina - kilka ważnych faktów

Spirulina zawiera 3900% więcej beta karotenu niż karotka? Wiedziałaś o tym? Po co nam zatem kilogram marchewki skoro wystarczy jedna łyżeczka sproszkowanej spiruliny aby dostarczyć nam odpowiednią dawkę składników odżywczych?





Pewnie znasz już na to pytanie odpowiedź, ale zanim ostatecznie podejmiesz decyzję ostrzegam: to jak mówią "mleko Matki Ziemi" ma okropny smak i zapach. Zatem, jaka jest Twoja odpowiedź?


Dziś kilka słów na temat kolejnego z serii produktów Superfood. Produkt uwielbiany przez gwiazdy, uznawany za eliksir młodości. Ile w tym prawdy?


Spirulina to zielononiebieska alga o kształcie spirali. Jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, siarki, jodu. 

Zawiera duże ilości białka bo około 60-70 %, a to sprawia, że jest doskonałym dodatkiem dań wegetariańskich.Zresztą mówi się na nią zielone mięso. Ważne jest również, że komórki tej algi w składzie zawierają wiele antyoksydantów i substancji oczyszczających przez co aktualnie jest najpopularniejszym obok Chlorelli gatunkiem alg wykorzystywanych w dietetyce i suplementacji diety.

Od razu obalmy 2 częste mity na temat spiruliny:

MIT: Spirulina jest idealna na odchudzanie bo pozbawiona jest tłuszczu.

FAKT: Spirulina w swojej komórce ma sporo, bo około 7% zawartości tłuszczów. Jednak w tym przypadku najważniejsza jest nie ilość, a jakość tych tłuszczy ponieważ w zdecydowanej większości są to niezbędne tłuszcze nienasycone, które dla ludzkiego organizmu nie są szczególnie groźne.


MIT: Spirulina przyspiesza odchudzanie.

FAKT: Jej działanie jest korzystne na pracę naszych jelit (duża zawartość błonnika) jednak nie oczekujmy cudów. Podobnie jak inne produkty z serii superfood mogą wspomagać odchudzanie, ale nie wpływać bezpośrednio na spadek wagi.


Działanie spiruliny



Dzięki obecności pigmentów
– zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie i może uchronić przed rakiem co udowodniły badania przeprowadzone przez naukowców z Oregon State University.

zapobiega cukrzycy - wysoki poziom cukru we krwi powoduje cukrzycę. LEkarze zalecają diabetykom najczęściej spożywanie pokarmów bogatych w beta-karoten, witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12 i C, Mangan, Magnez, Potas i Cynk ponieważ są one niezbędne do zbilansowania organizmu. A Spirulina wszystkie te substancje posiada.

antyalergiczna

odżywia wątrobę - spirulina zawiera metioninę – niezbędny aminokwas który wpływa na odbudowę komórek po chorobach takich jak zapalenie wątroby czy żółtaczka.

oczyszcza organizm i działa przeciwzapalnie - a to wszystko dzięki barwnikowi nazywanym fitocyjaniną, która w towarzystwie chlorofilu działa przeciwzapalnie i oczyszczająco.


naturalny kosmetyk - barwniki roślinne zawarte w spirulinie - fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil - chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na skórę, przez co znacząco opóźniają procesy starzenia. Poza tym spirulina jest stosowana jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej i wrażliwej.


Spirulina w kuchni


Ze względu na sporą ilość witamin i właściwości odżywczych ten produkt idealnie nadaje sie w kuchni do łączenia z przyprawami, w szczególności koktajli. Poniżej jeden z moich ulubionych, który Wam polecam.


Odżywczy koktajl ze spiruliną [źródło]









Składniki:

płaska łyżeczka spiruliny,
garść świeżego szpinaku,
1 banan,
plasterek świeżego imbiru,
sok z połowy limonki,
3/4 szklanki soku wyciśniętego z jabłek

Wykonanie: Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe!


Według badań spirulina zawiera w sobie 3 razy więcej wapnia niż mleko, prawie 4 razy więcej białka niż tofu, 23 razy więcej żelaza niż szpinak - co zatem wybierasz?


źródła:

http://www.spirulina.pl/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cudowna-spirulina-wodorost-z-kwasem-gla_38854.html
http://polki.pl/dieta-i-fitness/odchudzanie,spirulina-odchudzanie-dzialanie-i-efekty,10035145,artykul.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...