Polecane

wtorek, 6 września 2016

5 najzdrowszych warzyw

Każde z warzyw jest zdrowe. Ale są też takie, które dają naszemu organizmowi znaczniej więcej wartościowych składników niż pozostałe. Dlatego przygotowałam dla Was zestawienie 5 najzdrowszych warzyw jakimi warto się zajadać.


Pamiętajcie, że warzywa powinno się jeść codziennie nie tylko dlatego że są zdrowe, ale mają również bardzo małą liczbę kalorii - co dla stale odchudzających się powinno być tematem nr 1. Poza tym doskonale nawadniają organizm jak np. ogórek, którego uwielbiam i pochłaniałabym codziennie.



Ale o produktach nawadniających organizm będzie następnym razem. W dzisiejszym poście o 5 TOP-owych warzywach, które powinny zagościć w waszej kuchni i codziennym jadłospisie.


Szpinak #1


Bogactwo żelaza! zawiera prawie wszystkie witaminy i pierwiastki, których potrzebuje ludzki organizm. Liście szpinaku są świetnym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), podobnie jak marchewka (dlaczego zatem liście są zielone? Przez dużą ilość chlorofilu). Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Badania pokazują, że chroni przed rakiem i miażdżycą.




Burak #2


To prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C. Jest w nich dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Burak jest warzywem leczniczym. Zwiększa naszą odporność pomaga na zgagę oraz anemię. Pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.


Bataty #3


Czyli słodkie ziemniaki. Mówi się, że są warzywem dla dbających o linię. Choć nazywane są ziemniakami, w rzeczywistości nie są one z nimi spokrewnione. Wnętrze batatów może mieć barwę od fioletowej, poprzez białą i żółtą, aż do intensywnie pomarańczowej. W Polsce najczęściej spotykane są o barwie pomarańczowej. Kolor ten świadczy o bogactwie karotenoidów (zwłaszcza beta-karotenu, czyli prowitaminy A), z których słyną m.in. marchewka i dynia. Substancje te to silne przeciwutleniacze, chroniące nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a przy tym dbające o dobrą kondycję naszej skóry i wzroku.  W słodkich ziemniakach można znaleźć również witaminy A i C (w warzywie tym znajduje się 30 razy więcej witaminy C niż w cytrynie), mangan, żelazo, potas, błonnik i miedź. Do cennych składników batatów należy również kwas chlorogenowy, luteina, zeaksantyna, które działają przeciwnowotworowo oraz sterole roślinne, wpływające na zmniejszenie ilości złego cholesterolu.


Pomidory #4


Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Warzywa te są nie tylko bogatym źródłem witaminy C, witaminy E, żelaza i potasu. Zawierają także cenny barwnik – likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem o mocnym działaniu przeciwrakowym. Pomidory mają niewiele kalorii i sporo błonnika, dzięki czemu są idealne dla osób odchudzających się. Ich sok, stosowany miejscowo, pomaga na rozjaśnianie przebarwień skóry i łagodzenie zmian trądzikowych. Dodatkowo są bombą witaminową (zawierają cały alfabet - od wit. A do K).Pomidory utrzymują nasze ciśnienie na stałym poziomie i obniżają poziom wolnych rodników, przez co mają działanie antystarzeniowe.

Jarmuż #5


Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach.  Pochodzi z grupy warzyw typu super food. Jedna z najstarszych roślin jedzonych przez człowieka. Do końca średniowiecza jarmuż był najpopularniejszym warzywem na naszym kontynencie.
Jest pożywny i działa przeciwzapalnie. Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Zabija on również bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka.


Z badań jakie zostały opublikowane na liście TOP 10 najzdrowszych warzyw znajdziecie rzeżuchę, kapustę pekińską, buraka liściowego, boćwinę, szpinak, cykorię, sałatę, pietruszkę, sałatę rzymską i jarmuż. Zawierają one wysoki poziom witamin z grupy B, witaminy C i K, żelaza, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego, a więc składników odżywczych, które chronią ludzi przed nowotworami i chorobami serca.



Dość edukacyjnie się zrobiło jednak pisząc o właściwościach zdrowotnych każdego z tych produktów ciężko pominąć jakąkolwiek z ich właściwości. 


źródła:

http://www.ofeminin.pl/zdrowy-styl-zycia/najzdrowsze-warzywa-d51743c597445.html
http://wizaz.pl/Kuchnia/TOP-10-najzdrowszych-warzyw
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,19651140,miejsce-10-bataty-slodkie-ziemniaki-dla-dbajacych-o-linie,,1.html





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...