Polecane

niedziela, 4 września 2016

Awokado na zdrowie i urodę

Awokado, to jeden z moich ulubionych przysmaków, które spożywam przynajmniej raz na tydzień. Uznawane za produkt z serii superfood doskonale wpływa na nasz organizm, ciało, włosy. Łączy się z prawie każdym rodzajem posiłku - zjesz go na słodko i na słono. Co zatem czyni z awokado taki super produkt?



Awokado - właściwości odżywcze


Wiesz, że awokado to nie warzywo tylko owoc?  W niektórych rejonach świata awokado nazywane jest gruszką aligatora ze względu na swój kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę.
Awokado naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym na drzewach dorastających aż do 20 m wysokości. Okres dojrzewania tego owocu to 6 do 8 miesięcy! W Japonii wykorzystywane do sushi, w Meksyku jako pasta Guacamole, a w Brazylii jako napój mleczny z lodem, zachwyca wartością odżywczą.


Awokado w swoim składzie zawiera 20-30% tłuszczów, dlatego często nazywany jest owocem maślanym. Na 100g tego owocu przypada 221kcal, porównując, banan, który jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców ma jedynie 95kcal/100g. Jednak są to zdrowe tłuszcze zwłaszcza dla serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.

Awokado zawiera dużo żelaza i miedzi. To minerały, które wspomagają regenerację czerwonych krwinek i zapobiegają niedokrwistości.

Znajdziesz w nim również fitosterole, które odpowiadają za przeciwdziałanie stanom zapalnym jak również witaminę K, błonnik, potas, kwas foliowy, witaminę B6, oraz C. Awokado zawiera w swoim składzie ponad 80 związków, w tym skwalen o działaniu chroniącym serce i aminokwasy, budujące mięśnie!

Czy wiesz, że... 

 

Pestka z Awokado jest jeszcze bardziej odżywcza od samego owocu!

Ponad 70 proc. przeciwutleniaczy znajduje się właśnie w niej. Pestki te zawierają zresztą więcej błonnika rozpuszczalnego niż jakiekolwiek inne warzywo. Z kolei witaminy A i E, które się w niej znajdują, odżywczo wpływają na cerę, włosy i paznokcie.

Jak ją przyrządzić?



Po przekrojeniu awokado, należy wbić nóż w pestkę i wyjąć ją z owoca. Umyć, osuszyć, a następnie wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 120 stopni na 2 godziny. Wyjąć zawartość z łupinki, pokroić, zblendować i tak uzyskany proszek możemy dodawać do sałatek, koktajli i innych potraw.


Jak jeść awokado?


Niby banalne pytanie, a często gdy mamy pierwszy raz do czynienia z tym owocem nie wiemy jak się za niego zabrać. Przede wszystkim Awokado gotowe do spożycia jest miękkie. Nie polecam na siłę zajadać się niedojrzałym, twardym awokado bo po prostu nie będzie Ci smakować. Awokado powinno mieć maślaną, miękką konsystencje gdy jest dojrzałe - sprawdzisz to naciskając lekko na owoc. Jeśli pod palcami zapadają ci się lekko jego ścianki to znaczy, że jest gotowe do przyrządzenia.
Obierz awokado ze skóry i zajadaj.

Ja zwykle nie łączę awokado z żadnymi przyprawami, uwielbiam jego smak bez dodatków. Ale jest jeden przepis, który ostatnio wypróbowałam i mi zasmakował wiec polecam Wam go.

DOBRA RADA: Jeśli kupisz niedojrzałe awokado (twarde) wystarczy, że na kilka dni umieścisz je przy kiści bananów. Awokado szybko dojrzeje, a ty będziesz mogła zajadać się tym smakołykiem.


Pasta kanapkowa z awokado [źródło]


1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka na twardo (1 do dekoracji)
1 szalotka
1 opakowanie twarożku (20 dag)
szczypta czosnku granulowanego
sól
pieprz
ciemny chleb
plasterki cebuli i listki rukoli do dekoracji

Awokado obierz, wyjmij ze środka pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. Jedno jajko obierz ze skorupki i również rozgnieć widelcem. Szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodaj serek śmietankowy oraz posiekaną szalotkę. Przypraw do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Pastę podawaj z ciemnym pieczywem (np. z pumperniklem, chlebem wileńskim lub razowcem na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki drugiego jajka na twardo, krążki cebuli oraz listki rukoli.




Źródła:

http://bonavita.pl/awokado-i-jego-wlasciwosci-zdrowotne
http://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,jedz-awokado-czuj-sie-swietnie-na-ciele-i-umysle,10383021,artykul.html 
http://businessinsider.com.pl/lifestyle/edukacja/pestki-awokado-wlasciwosci-zdrowotne/wrc3gz8

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...