Polecane

czwartek, 8 września 2016

Produkty bogate w POTAS

Dziś kilka słów o zdrowiu i prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, a konkretnie składniku niezbędnym do jego prawidłowego działania czyli - Potas.

Jego niedobór może wyrządzić w naszym organizmie sporo szkód. Dlatego warto wiedzieć w jakich produktach go znajdziecie i być świadomym jaką rolę pełni.




Potas to jeden z elektrolitów niezwykle ważny dla naszego organizmu.
Podobnie jak soda i chlor pomaga regulować poziom płynów organizmu, zrównoważyć pH organizmu i płynów ustrojowych, pobudza wydzielanie insuliny. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację.

Potas odpowiada za regulację pH (równowagi kwasowo-zasadowej) odgrywając również istotną rolę w metabolizmie węglowodanów i białek, a także wydzielaniu insuliny. 

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go za mało. Najczęstszymi objawami niedoboru potasu są skurcze mięśni, nadciśnienie, zmęczenie, zdenerwowanie, obrzęki rąk i nóg.



Produkty bogate w potas


To przede wszystkim suszone owoce takie jak śliwki, morele, daktyle, figi, jabłka czy rodzynki. Znajdziesz je na każdej półce sklepowej, mają długą datę ważności dlatego możesz zaopatrzyć się w nie i bez problemu spożywać nawet przez kilka miesięcy. U mnie to niestety nie działa:) w przypadku suszonych owoców ciężko mi utrzymać opakowanie choćby tydzień. Są pyszne, w szczególności figi, które mają potasu najwięcej bo 938 mg / 100g.


Kolejna grupa produktów to produkty zbożowe jak kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, chleb pumpernikiel.

Ryby takie jak łosoś, tuńczyk, dorsz, makrela), mięso z kurczaka, mięso z indyka

Owoce świeże jak melon, kiwi, pomidor, banan, grejpfrut, awokado, agrest, brzoskwinie, morele, porzeczki, ananas.

Nie zapomnij również o świeżych warzywach jak burak, seler, botwinka, bakłażan, cukinia, czosnek, chrzan, pietruszka, kalarepa, szpinak, dynia, szparagi. Jak również ziemniaki, brukiew, bakłażany, koperek zielony, pomidory, bób, groszek zielony, grzyby.

Pozostałe produkty to:

mleko, jogurt naturalny
melasa
grzyby
pokarmy sojowe
kakao, czekolada, chałwa
orzechy


Zalecane normy dietetyczne dla potasu dla osób dorosłych 4700 mg/osobę/d.


źródła:

http://dziecisawazne.pl/11-pokarmow-bogatych-w-potas/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/potas-objawy-niedoboru-najlepsze-zrodla-w-zywnosci_35476.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...